IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за щатската инфлация влошават настроенията на Wall Street*

Устойчиво високите потребителски цени в САЩ увеличиха опасенията за по-агресивни ходове на Фед

17:37 | 13.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на фондовите борси в САЩ започват търговската сесия във вторник с понижения, след като официалната статистика показа по-устойчива от очакваното потребителска инфлация в страната през август.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява с 2,27%, или 736,55 пункта, до 31 644,79 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 2,6%, или 106,89 пункта, до 4003,52 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отписва 3,28%, или 402,38 пункта, до 11 864,03 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че годишната инфлация в САЩ е достигнала 8,3% през август, след като месец по-рано тя се забави до 8,5%. Очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8 на сто. На месечна база показателят се е покачил с 0,1%, докато през юли той остана без промяна.

Данните са отражение на устойчивия ценови натиск в САЩ, който може да мотивира Фед за пореден път да демонстрира непоколебимостта си да върне ценовата стабилност. В последните два месеца регулаторът одобри лихвени повишения от по 75 базисни пункта (б.п.).

След публикуването на статистиката опасенията сред инвеститорите за още агресивни ходове нараснаха.

"Следващата седмица се очаква Фед да повиши федералната лихва с поне 75 б.п., но има и малък шанс банката да покачи лихвите с цял процентен пункт", смята икономистът в Nomura Роб Дент, цитиран от CNBC. "Що се отнася до Фед, усеща се, че това абсолютно потвърждава възможността от 75 б.п., но може би и увеличава риска от 100 б.п. макар те да не са базисният сценарий", каза още Дент.

"Данните за потребителската инфлация бяха недвусмислен негатив за капиталовите пазари. По-високата от очакваното инфлация означава, че ще видим продължителен натиск от Фед посредством лихвени повишения", каза и Мат Перон, директор по проучванията в Janus Henderson Investors. "Данните също така изместват и по-напред във времето "обрата на Фед" (тоест моментът, в който банката ще започне да понижава лихвите), на който пазарите се надяваха в краткосрочен план", допълни експертът.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,57% до 93,46 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,22% до 87,59 долара за барел.

Цената на златото намалява с над 20 долара до 1716,3 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,437%.

*Към 17:26 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още